GRETE ROULUND

Det læser jeg

Barsk, kontant og præcis

 

Jeg er en kræsen læser, en utro læser, der oftest hellere vil læse noget nyt end have mere af det samme. Jeg vil overraskes. Når jeg endelig vender tilbage til en bestemt forfatter, har vedkommende vist mig noget, der har givet mig en følelse af, at denne forfatter har flere overraskelser i posen, at jeg har det bedste til gode endnu. Jeg er nemlig også en meget nysgerrig læser, der læser næsten alle genrer og alle typer bøger. For mig skal bøger gøre min verden større. Det kan ske på mange måder. Gentagelse er ikke en af dem. Jeg læser meget sjældent serier.

 

Tilmeld dig mit nyhedsbrev - og modtag årets gratis sommernovelle op til sommerferien

GRETE ROULUND

Uden sammenligning den danske forfatter, der har påvirket min måde at skrive på mest. Jeg har læst næsten alt af hende, og jeg har stadig ikke helt lært at leve med, at den gyser, hun kæmpede for at få skrevet færdig i det, hun vidste var livets sidste måneder, aldrig blev udgivet.

Roulund havde en kortfattet, præcis og barsk fortællestil. Hun var ikke bange for at tage chancer, give sig i kast med romaner, der må have virket umulige at lykkes med, eller springe rundt mellem finere novellelitteratur og uglesete genrer som fx horror, eller helt springe genrerammerne, hvis det skulle være.

Hendes historier foregik ofte ude i verden, i troperne, i fjerne bjergegne, på glemte øer, langt fra det triste hverdagsdanmark, som mange danske forfattere ellers sætter en ære i at beskrive.

Selvom det efterhånden er mange år siden, jeg pløjede mig gennem hendes forfatterskab, så ved jeg godt, at selv en bog som min helt nye 'Ø' er skrevet i stor gæld til Grete Roulund. At læse hendes bøger, åbnede min øjne for nye måder at tænke sprog, personer og fortælleteknik, og det viste mig, at man skal ikke være bange for at kaste sig ud på dybt vand som forfatter.

Har du ikke læste Grete Roulund endnu, så er et godt sted at begynde horrorromanerne 'Setans Porte' og 'Blackhawk' - eller den svigende onde novelle 'Laifs', min egen favorit, der findes i antologien 'Skygger'.

Her kan du læse om andre forfattere, som jeg holder af at læse